Technieken | Mallen en matrijzen Mallen en matrijzen

Matrijzen in eigen huis

De vorm-mallen en matrijzen die wij gebruiken bij het vacuümvormen worden grotendeels in eigen huis gemaakt op basis van een 3D file die aangeleverd wordt door onze klant of die wij in samenspraak met onze klant kunnen ontwikkelen.
Wij kunnen de meeste files inlezen. Onze voorkeur gaat uit naar files in STEP of DXF formaat.
In dit model worden alle productdetails voor het vacuümvormen vastgelegd zoals dimensie, toleranties en materiaaldikte. Indien u niet de mogelijkheden heeft om deze tekeningen in eigen beheer te maken, wordt het proces nauwkeurig door ons begeleid en kunnen wij het tekenwerk ook voor u uitvoeren.

Een matrijs van PU schuim of aluminium

Wij gebruiken een vorm-mal uit PU schuim (Polyurethaan) voor prototypes en 0-series en een aluminium matrijs voor grotere series.
Het voordeel van een vorm-mal uit PU schuim ten opzichte van een aluminium matrijs is dat de kosten laag zijn en dat de mal relatief eenvoudig aan te passen is.
Het voordeel van een aluminium matrijs ten opzichte van een vorm-mal uit PU schuim is dat aluminium uitermate geschikt is voor grote series door de uitstekende koeleigenschappen en vormvastheid van het materiaal.
Een ander voordeel van een aluminium matrijs is dat deze gekoeld kan worden door koelleidingen in de matrijs aan te brengen. Door het koelen van de matrijs kunnen we sneller produceren waardoor de prijs per product lager wordt.

Frezen, gieten of 3D printen

Naast frezen kunnen we ook een matrijs van aluminium laten gieten. Dit wordt gedaan door middel van een vorm-mal van PU schuim welke in zand gedrukt wordt en deze afdruk wordt opgevuld met vloeibare aluminium. Daarna worden de koelleidingen aangebracht en wordt de aluminium matrijs verder afgewerkt door middel van frezen.

Tevens is er de mogelijkheid om een vorm-mal/matrijs te printen door middel van een 3D-printer!

Wij hebben de nieuwste machines en technieken op het gebied van vacuümvormen en thermovormen in huis dus is er heel veel mogelijk.
Neem dus snel contact met ons op via info@plastica-thermoforming.eu  of bel naar: +31 (0)164 23 60 33